ΜΕΙΚ ΑΠ Οταν ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι έβγαινε από τις αιγυπτιακές φυλακές τις τελευταίες ημέρες του 2011......






image class="left" url="http://www.newsbeast.gr//files/temp/97E84F894C9CE3092F900C616B31C328.jpg"






Μοχάμεντ Μόρσι, από την προεδρία στη φυλακή ΜΕΙΚ ΑΠ Ο αποπεμφθείς πρόεδρος δικάζεται κατηγορούμενος για υποκίνηση σε βία


































Οταν ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι έβγαινε από τις αιγυπτιακές φυλακές τις τελευταίες ημέρες του 2011, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα επέστρεφε και πάλι πίσω από τα σίδερα.



















Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, λιγότερο από τρία χρόνια μετά, παρακολουθηση κινητου ο αποπεμφθείς πρόεδρος δικάζεται κατηγορούμενος για υποκίνηση σε βία και το δικαστήριο είναι πιθανόν να τον στείλει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του ή ακόμη χειρότερα.



















Ο Μοχάμεντ Μόρσι κατάγεται από φτωχή οικογένεια της επαρχίας Τσαρκίγια, στο Δέλτα του Νείλου, όπου γεννήθηκε το 1951. Αφού πήρε πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού του πανεπιστημίου του Καΐρου, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Καλιφόρνια, από όπου επέστρεψε με διδακτορικό.



















Κατά την περίοδο 2000-2005 εξελέγη «ανεξάρτητος» βουλευτής, ενώ φυλακίσθηκε το 2006 επί επτάμηνο και στη συνέχεια και πάλι στις 28 Ιανουαρίου 2011, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ που οδήγησε στην ανατ ροπή του.



















Αφού ηγήθηκε του κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, της πολιτικής βιτρίνας της μουσουλμανικής αδελφότητας, πήρε την επωνυμία «βοηθητική ρόδα», αντικαθιστώντας τον πάμπλουτο χρηματοδότη της αδελφότητας και αρχικό υποψήφιό της στις προεδρικές εκλογές Χαϊράτ αλ-Σάτερ, η υποψηφιότητα του οποίου απορρίφθηκε.



















Εξελέγη στην προεδρία κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, όταν αναμετρήθηκε με τον προεδρικό υποψήφιο του ανατραπέντος καθεστώτος Αχμεντ Σαφίκ. Ηταν ο πρώτος πρόεδρος της Αιγύπτου που δεν προέρχεται από τις τάξεις του στρατού και εκπροσωπεί το ισλαμικό ρεύμα, παρακολουθηση κινητου υπέρ του οποίου κατέλαβε την εξουσία, όπως κατηγορήθηκε αργότερα.



















Η χρονιά που παρέμεινε στην προεδρία σημαδεύτηκε από συνεχείς κρίσεις και έναν ακριβώς χρόνο μετά την εκλογή του, εκατομμύρια Αιγύπτιοι κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν την αποχώρησή του.



















Τρεις ημέρες μετά, ο στρατός, στηρίχθηκε στις μαζικές αυτές κινητοποιήσεις, για να αποπέμψει εκείνον που μετά την εκλογή του δεσμεύθηκε να είναι «ο πρόεδρος όλων των Αιγυπτίων» και εγγυητής των δημοκρατικών ιδεωδών της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.



















Οι απλοϊκοί του τρόποι και ο καθημερινός και κατανοητός του λόγος συνέβαλαν στην περίοδο χάριτος που τού δόθηκε τους πρώτους μήνες της προεδρίας του. Σύντομα όμως μεγάλο μέρος του πληθυσμού συνήγαγε ότι πρόκειται για ένα άνθρωπο διψασμένο για εξουσία, αποφασισμένο να εξισλαμίσει με ταχείς ρυθμούς την αιγυπτιακή κοινωνία και να εγκαταστήσει ένα νέο αυταρχικό καθεστώς.



















Οι υποστηρικτές του υπογραμμίζουν ότι έλκει την νομιμοποίησή του απο τη δημοκρατική εκλογή του και ότι τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε- διεφθαρμένες δημόσιες υπηρεσίες, δυσλειτουργία της οικονομίας, θρησκευτικές εντάσεις - χρονολογούνταν πριν από την προεδρία του.



























ΜΕΙΚ ΑΠ ΜΕΙΚ ΑΠ Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»













Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5









και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.



















«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω






αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη






μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου






λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η






ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το "μαζί τα






φάγαμε". Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να






πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους






ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα






είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν






θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.






Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το






10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε






ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο






Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν "ελάτε να πάμε






μπρος". Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να






διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν






επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν






με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και






έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον






γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ






του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο






Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι






είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:



















Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.



















Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε:  «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ
There are no comments on this page.
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki